Når beløpsgrensene for overformynderi i 2013 ble økt fra 75 000 kroner til nesten 170 000 kroner, så ble det samtidig langt enklere for de voksne i familien å spare til barna uten at organet grep inn. For jobben deres er nemlig å forvalte pengene til barn under 18 år dersom formuen overstiger det overnevnte beløpet, slik at mange kvier seg for å spare for mye i frykt for at overformynderiet skal gripe inn.
Men med noen enkle triks kan du unngå det, og nå som beløpsgrensen i tillegg har økt blir det langt enklere å holde seg innenfor. Les videre for å se hva du kan gjøre for å unngå at overformynderiet griper inn.
Spare i flere navn
Dersom man skal spare penger til barna, så ønsker man naturligvis at disse skal stå i barnets egen navn. Ikke bare fordi det er barnas penger, men også fordi man da selv slipper formuen og kanskje må skatte av den. Så lenge man holder seg under grensen på 170 000 kroner for barnets formue, så behøver man ikke å bekymre seg. Ser man at man nærmer seg farlig før barnet fyller 18 år, så vil det lønne seg å spare i flere navn. Ta litt på dere selv – bare husk hvor pengene egentlig hører til.
Det samme gjelder dersom barnet skulle være så heldig å vinne en større gevinst. Å spille casino på nettet eller hos Norsk Tipping kan som kjent gi store gevinster, men dette får barnet sjeldent gjort på grunn av 18årsgrense. Dog er det fullt mulig å kjøpe skrapelodd og lodd i andre lotterier som kan gi store gevinster. Derfor vil det være ekstremt viktig at det er den voksne som faktisk gjør krav på gevinsten, dersom man vil unngå overformynderi. Om en 15-åring vinner en million på skrapelodd, så kan du nærmest garantere deg at overformynderiet griper inn og forvalter pengene de neste årene.
Si ifra ved arv
Om det er snakk om at barnet skal arve penger, enten på forskudd eller ved besteforeldres bortgang, så kan man også unngå overformynderiet på en helt lovlig måte selv om beløpet overstiger den overnevnte grensen. Alt man behøver å gjøre, er å skrive i testamentet/arvekontrakten at det ikke ønskes at overformynderiet skal gripe inn. I følge paragraf §89 om Vergemålsloven er dette helt lovlig, og da blir det barnet selv (sammen med foreldrene) som forvalter pengene slik de selv ønsker.
Dersom slik ikke er nevnt i noen kontrakt, så nytter det ikke å la være å rapportere inn arven. Overformynderiet vil uansett få greie på det når meldingen fra likningskontoret kommer (eller andre instanser), slik at de da vil komme å kreve inn formuen. Dessuten har det ikke noe å si om barnet arver et beløp som er mindre enn den overnevnte grensen på 170 000 kroner, for hvis den totale formuen til barnet nærmer seg denne grensen, så vil overformynderiet uansett kunne gripe inn og forvalte pengene frem til barnet fyller atten år.